Vin / Hvidvin

Hvidvin

Hvidvin til fisk... og meget mere!

Som ved de øvrige vine fører vi hvidvin fra hele verden og i alle prisniveauer.
Vores største aktiv indenfor hvidvin er dog vores egen import fra Alsace huset Francois Lichtle, som vi har handlet med siden 1993.
 
Du er altid meget velkommen til at komme forbi og få en smagsprøve og gode råd om den bedste vin til alle lejligheder. 
 
I mellemtiden kan du læse lidt mere om hvidvin her. Så har du lidt at fortælle, næste gang du nyder et glas hvidvin i godt selskab.

Hvor længe har man drukket hvidvin?

Hvidvin har eksisteret i mindst 2500 år og måske mere. Selveste lægekunstens grundlægger, Hippokrates, født ca. 460 fvt., anvendte hvidvin som lægemiddel, og vidner om, at der allerede dengang fandtes forskellige typer af hvidvin.

I det antikke Rom var hvidvin prestigevin, og romerne fremstillede en sød og rund hvidvin, der mindede om vor tids madeira. Gradvis gik man dog over til også at fremstille tørrere hvidvine.

Alsacevin har været populær længe - Meget længe!

Det var også romerne, der plantede de første vinstokke på Rhinflodens bredder, så man kunne fremstille vin til soldaterne, idet flodvandet ikke altid var rent at drikke. I dag er vin fra området omkring Rhinen stadig blandt verdens bedste. Vi har bla. et godt udvalg af vin fra Alsace hos Walter.

Hvordan fremstilles hvidvin?

Hvorfor er hvidvin hvid?

Hvidvin bliver fremstillet af druesaft fra hvide druesorter eller røde/sorte druesorter med hvidt frugtkød. Der indgår ikke skalddele i gæringsprocessen, hvilket er årsagen til den gyldne farve. Dermed kan mørke druer, såsom pinot noir, sagtens give hvidvin, og denne indgår ofte i fremstillingen af Champagne og andre mousserende vine.

Hvad betyder sec, demi-sec, doux, moelleux?

Disse betegnelser er alle angivelser af vinens sødme, hvor sec er den tørreste. En vin der er moelleux (blød) er kun lidt mindre sød end likør.

Hvordan bliver en hvidvin tør?

Hvidvins sødme afhænger af, hvor længe vinen har gæret. Tørre hvidvine har gæret længe, hvorimod søde hvidvine opnås ved at stoppe gæringsprocessen før den er fuldført, så der stadig er sukker i vinen.

Hvor megen sukker, der til at starte med findes i en hvidvin afhænger også af druens modenhed ved høsttidspunktet. De såkaldte vendanges tardives (sen høst) er vine, hvor druerne har hængt så længe på stokkene, at de har fået nattefrost. Disse er altid meget søde vine.

Andre metoder til at øge sukkerindholdet i hvidvin går under navnet passerillage, og består i at lade druerne selv øge deres sukkerkoncentration og sænke vandindholdet. Det kan enten gøres ved at tage blade af vinstokken, så druerne får mere sol, eller ved at lade druerne ligge fladt på et underlag, gerne af hø, i nogle få dage efter høsten.

Endelig kan tilføjelsen af pourriture noble, som er en form for svampevækst, modne druerne og gøre dem mere søde.

Kan du bedst lide din hvidvin tør eller sød?

Ligegyldigt hvad svaret er på dette spørgsmål, står vi klar til at rådgive dig Hos Walter i Ebeltoft.

Åbningstider

Hos Walter:

Stockflethsvej 13:
man.-torsdag kl.10-17:30
fredag kl.10-18:00
lørdag kl.9:30-14:00

 
Kontakt:

Telefon: 8634 4331

eller via hjemmesiden.

Hos Walter | CVR: 27 99 63 88 | Stockflethsvej 13, 8400 Ebeltoft  | Tlf.: 86 34 43 31