/ Rom / A.H. Riise Rom

A.H. Riise Rom

H.A. Riise var apoteker i Dansk Vestindien - Og han kunne lave rom!

Danmarkshistorie og rom:

Dansk Vestindien og tiden, hvor Danmark var koloniherre over de tre øer Skt. Thomas, Skt. Croix og Skt. Jan er et fascinerende kapitel i Danmarkshistorien på godt og ondt. Det onde ligger især i anvendelsen af slaver som arbejdskraft i sukkerrørsplantagerne, men vi må ikke glemme de fascinerende tilegnelser, den danske kultur fik i denne tid - Blandt andet rom!

I 1800-tallet var Charlotte Amalie, hovedstaden beliggende på Skt. Thomas, i en periode Danmarks mest befolkningsrige by lige efter København, og den kultur der herskede i Charlotte Amalie har haft indflydelse på den danske kultur.

Rom fra apoteket:

Det var i denne periode at Albert Heinrich Riise fik betroet en opgave: Fra 1838 til 1878 var han Charlotte Amalies apoteker, med en kundekreds der strakte sig over hele Dansk-Vestindien. Efter en håndfuld trange år lykkedes det ham at opbygge et imponerende varelager, der gjorde ham kendt overalt i Caribien.

A.H. Riise havde stor interesse for botanik, og importerede og dyrkede en stor samling lægeurter og eksotiske planter i sin have på Skt. Thomas. Med disse fremstillede han diverse apotekerpræparater, deriblandt rom, som blev anvendt mod maveonder.

Rom er som bekendt godt på mange måder, og A.H. Riises rom blev også kendt over hele Vestindien. Således forsynede apotekeren også den danske flåde med rom, når de anløb på Skt. Thomas.

Kongeligt besøg:

Albert Heinrichs søn, Valdemar Riise overtog faderens apotek, og perfektionerede romproduktionen. Han fremstillede således en rom, der var Kong Haakon VII af Norges yndling, og de to mænd udviklede et varmt venskab. Kong Haakon, der oprindelig var Prins Carl af Danmark, sejlede to gange til Dansk Vestindien - Den ene af gangene med Fregatten Jylland, som vi har så smukt liggende her i Ebeltoft havn.

I 2017 markeres 100-året for Danmarks salg af de Dansk-Vestindiske øer. A.H. Riises store udvalg indenfor rom, som du kan finde her i Hos Walter, er en oplagt lejlighed til at dykke ned i de lysere sider af denne tvetydige del af danmarkshistorien.

Hos Walter anbefaler:

  • Royal Danish Navy: En naturligt dyb, mørk rom baseret på opskriften på den rom A.H. Riise leverede til dan danske flåde. Det er en såkaldt "pot still" rom, dvs. den er er kardestilleret med stor tålmodighed og omhu. Den har komplekse toner af kaffe, Anis, lakrids, brændt karamel, melasse, krydderier og cedertræ.Dette kombineres med en eksotisk og elegant smag af pomerans og bergamot frugter afsluttende med en lang massiv, fed og sødmefuld eftersmag.
  • Kong Haakon: Baseret på opskriften på Kong Haakons yndlingsrom. Denne rom er en limited edition til minde om venskabet mellem den norske konge og Valdemar Riise. Denne flaske er en oplagt gaveide til en rigtig historieelsker.
  • Centennial Celebration: Rom udgivet til minde om hundredeårsjubilæet for salget af de Dansk-vestindiske øer i 1917. Det er en elegant rom med noter af bla. vindruer, rørsukker, melasse og karamel og med en eftersmag af træ, læder, peber og andre krydderier. Centennial Celebration sælges i en smuk og elegant flaske og er pakket i en gaveæske.
  • Christmas XO Reserve julerom: Eksklusiv håndblended julerom lagret på sherryfade. En varm og blød rom med noter af nelliker, kanel og orange. Hver flaske er nummereret og udstyret med et fadnummer.
  • Fregatten Jylland: En rund og blød rom inspireret af Fregatten, som i dag pryder Ebeltofts havn, og som rejste fem gange til de Dansk-Vestindiske øer. Salget af Fregatten Jylland Rom hjælper med at støtte bevaringen af fregatten. En oplagt gaveide til ham eller hende, der elsker Ebeltoft og sørejser. Læs mere om Fregatten Jylland Rom her.
Hos Walter | CVR: 40238875 | Stockflethsvej 13, 8400 Ebeltoft  | Tlf.: 23 36 43 31