Vin / Mousserende vine / Alt om Champagne

Champagne

Champagne til NytårAlt om Champagne på 5 minutter

Hvornår blev Champagne opfundet, og hvorfor blev netop denne mousserende vin så berømt?

I år 496, Juleaften, blev Frankrigs første konge Clovis kronet. Det gjorde han i stor pomp og pragt under en messe i katedralen i Reims, Champagneegnens hovedsæde, hvor en lang række af konger siden da blev kronet. Til kroningsmessens altergang brugte man den lokale vin, Champagne, som allerede dengang var kendt som en vin af høj kvalitet.

Siden da har Champagne været den vin, man brugte til fejringer, indvielser og sejre. I starten var det kongernes vin, men Champagne blev symbolsk overtaget af den franske revolution.

Champagne har også været symbol på dekadence, når den har været anvendt til "almindelige" fester. Champagnen har en baggrund som hellig vin, men den har også, med sin subtile, afrundede smag og fine bobler en karakter af overdådighed. De blandede følelser af nydelse og tabu har muligvis været med til at sikre Champagnens dekadente ry.
 
Her i Danmark drikker vi typisk Champagne Nytårsaften, og det er et absolut velvalgt tidspunkt: Nytår er nemlig både en højtidelig begyndelse, ligesom den oprindelige kroning, men det er ofte også en fest, hvor man gerne må slå sig løs og være lidt dekadent.

Men hvor kommer boblerne i Champagne fra?

I en champagneflaske ser væsken ud til at være helt stille. Det er den fordi den kuldioxid, gæringen har produceret, er opløst i vinen, på grund af trykket inden i flasken. Når denne åbnes, falder trykket, og kuldioxiden udvider sig.
 
Faldet i tryk og kontakten med den friske luft udenfor flasken er dog ikke nok til at forme bobler, når kuldioxiden stiger mod overfladen. Der skal små uregelmæssigheder og urenheder i glasset til, for de fanger enkelte CO2- molekyler, som efterhånden klumper sig sammen flere af gangen, så man kan se boblen med det blotte øje. 
 
I en ren laboratoriekolbe opstår der derfor ikke champagnebobler. Det gør der til gengæld i et mundblæst champagneglas!
 

Boblernes historie

Champagne Duval Leroy Vintage Grand Cru til gave
I 1100-tallet skete der en revolution indenfor opbevaring af væsker, heriblandt vin: Man havde opfundet flasken. Flasken gjorde det muligt at indeslutte de bobler, som champagnens gæring forårsagede, så de overlevede helt til vinen kom i glasset.

Den mousserende vin fik straks en stor succes, og i århundrede eksperimenterede man med at finde den perfekte måde at fremstille Champagne. Tilføjelse af sukker og styring af gæringsprocessen blev understøttet af brugen af specielt udformede korkpropper og tykkere glasflasker.

Først i 1860 fandt Louis Pasteur ud af, at gæringen skyldtes mikroorganismer, og at det var en særlig type gær, der omdannede sukker til alkohol og kuldioxid. Man begyndte derfor at eksperimentere med forskellige former for gær, hvilket har ført til Champagne i den form, vi kender den i dag.
 

Hvad adskiller Champagne fra andre mousserende vine?

Champagne skal, som de fleste ved, komme fra et særligt område i Frankrig, der hedder Champagne, men det er bestemt ikke det eneste krav, en vin skal leve op til, for at kunne kalde sig Champagne.

Champagne skal leve op til nogle helt bestemte krav:

  • Kun druesorterne Chardonnay, Pinot noir og Meunier må anvendes.
  • Vinstokkene skal beskæres kort efter metoderne Royat, Chablis og Guyot.
  • Der må kun produceres begrænsede mængder pr. hektar land.
  • Der må maksimalt presses 102 l. saft af 160 kg. druer.
  • Den minimale alkoholprocent fastsættes på årsbasis.
  • Vinen må kun fremstilles i separate lokaler, hvor der ikke fremstilles eller opbevares andre vine.
  • Man anvender en naturmetode kendt som "méthode champennoise". Denne metode anvendes også til fremstilling af crémant og den spanske cava, og giver et højt indhold af kuldioxid.
  • Lagring i flasker i minimum femten måneder før salg
Heldigvis slipper der nok flasker igennem nåleøjet til at vi kan have et godt udvalg af Champagne hos Walter!
Mousserende vin er festlige gaver til brunch
Hos Walter | CVR: 40238875 | Stockflethsvej 13, 8400 Ebeltoft  | Tlf.: 23 36 43 31